Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

«ΓΑΡΥΦΑΛΛΕ,ΓΑΡΥΦΑΛΛΕ…»

«ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ»!
Όμως, όλοι ξέρουμε πολύ καλά ποιοι σε τραγούδησαν, εκεί, αρχές δεκαετίας του 70, και από τότε, μέχρι και σήμερα σε τραγουδάμε ΟΛΟΙ!
Σήμερα φέρνουμε κοντά σας τους
Βλάση Μπονάτσο (φωνή κρουστά), Γιάννη Κιουρτσογλου (κιθάρα φωνή) , Νίκο Δαπερη (μπάσο φωνή), Νίκο Λογοθέτη (όργανο), και Τάκη Μαρινακη (τύμπανα)!
Σαν να λέμε, τους «ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ»
, για να μάθουν οι νεότεροι, και να θυμηθούν οι παλαιότεροι. Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα το συγκρότημα!
Δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το φθινόπωρο του 70, από δυο πρώην μέλη των Loubogg, τους Κιουρτσογλου και Δαπερη, ενώ η ονομασία τους προήλθε μετά από ένα λογοπαίγνιο που σχημάτισαν με τις αρχικές συλλαβές των επιθέτων τους.
Δυστυχώς, μετά την έκδοση του «παρθενικού» τους επταιντσου, οι Κιουρτσογλου και Λογοθετης θα αποχωρήσουν, και την θέση του Κιουρτσογλου θα πάρει ο κιθαρίστας Λάκης Ζώης, που θα αντικατασταθεί κι αυτός με τη σειρά του από τον Τάκη Ανδρούτσο.
Τη θέση του Λογοθέτη θα την πάρει ο Γιώργος Στεφανακης, ενώ σύντομα μπήκε στο σχήμα και ο μπασιστας Ηλίας Μαρινακης, αδελφός του Τάκη!
Με το σχήμα αυτό, ηχογράφησαν το μοναδικό τους ομώνυμο LP που η αρχική του εμφάνιση περιλάμβανε ένα διπλό εξώφυλλο που καταργήθηκε (άγνωστο γιατί) στις επόμενες επανακυκλοφορίες, καθώς και ορισμένα εξαιρετικά κομμάτια τα οποία αλλάχτηκαν μέσα σε αυτές.
Το γκρουπ γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση στις συναυλίες του, κυρίως στο «ορμητήριο» τους το κλαμπ “CIN – CIN”, αλλά και σε ένα ιστορικό «κονσέρτο που έδωσαν το 71 μέσα σε ένα ασφυκτικά γεμάτο «Παλαι Ντε Σπορ» της Θεσσαλονίκης!
Υπήρξαν όμως και άλλες «μεταβολές» στο γκρουπ, και πρέπει να αναφέρουμε την παρουσία των βρετανών Cris Jeckins στην κιθάρα, και Vic Martin στο όργανο!
Το 73, βρίσκει το συγκρότημα «διαλυμένο», από διάφορες «εσωτερικές τριβές»!
Το δίδυμο των Κιουρτσογλου και Λογοθέτη που είχαν αποχωρήσει από το γκρουπ, σχημάτισε τους «ΑΝΑΔΕΛΤΑ», ο Δαπερης στη συνέχεια μετακομίζει στο Λονδίνο όπου θα εργαστεί σαν προγραμματιστής κομπιούτερ, ο Ζώης θα στραφεί προς τη Τζαζ δημιουργώντας παράλληλα δικό του στούντιο ηχογραφήσεων, ο Στεφανιδης πορεύτηκε σαν επαγγελματίας μουσικός, όπως και οι αδελφοί Μαρινακη!
Ειδικά ο Τάκης Μαρινακης εξελίχθηκε σε έναν «περιζήτητο» ντραμερ, και τον βρίσκουμε να έχει συμμετοχή στο χώρο του ροκ στις αρχές του 80, σαν μέλος των «ΤΑΧΙ»!
Ο Βλάσης Μπονάτσος, έφυγε μαζί με τον Παντελή Δεληγιαννιδη από τους «ΔΑΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΝΤΙΑ» στην Αγγλία και αφού γύρισε για ένα διάστημα στο εξωτερικό, επέστρεψε στα μέσα της δεκαετίας για να καταθέσει μια πρωτότυπη πραγματικά δουλειά, το LP «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ», δουλειά η οποία δεν «εκτιμήθηκε» ανάλογα από το κοινό, μιας και εκείνη την εποχή, κυριαρχούσε το «πολιτικό» τραγούδι!
«Ένδοξη Παρουσία», με άδοξο τέλος!
Έτσι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την πορεία των «ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ», αφού με την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου ο οποίος περιείχε το περίφημο «ΓΑΡΥΦΑΛΛΕ», το γκρουπ έδωσε το ερέθισμα να απλωθεί σε όλη τη χώρα η φήμη ότι αποτελούσε την απάντηση της εγχώριας σκηνής στον «λατινογενή» ήχο των Santana, κάτι που έκανε τα μέλη του γκρουπ να ενοχλούνται!
Ο λόγος;
Ότι πίστευαν πως μέσα από την δουλειά τους σφράγιζαν τη δική τους προσωπική ταυτότητα!
Οι «ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ», όσο υπήρχαν, αποτέλεσαν το θέμα τόσο στα Ελληνικά, όσο και διεθνή περιοδικά, τα οποία αναφερόταν σε αυτούς με κολακευτικά λόγια.
Σήμερα, η στήλη σας προτείνει το CD με τίτλο «ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ», το οποίο περιέχει 16 τραγούδια από εκείνες τις «δοξασμένες» ημέρες του 72, οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε το LP κάνοντας μεγάλη επιτυχία!
Οι «ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ», όπως και άλλα γκρουπ εκείνης της δεκαετίας, αν και είχαν μικρή πορεία στο χώρο, άφησαν χαραγμένο το όνομα τους στις σελίδες της ποπ και ροκ μουσικής σκηνής της χώρας μας!
Στα τέλη της δεκαετίας του 90, οι GOIN ‘THROU τραγουδούν με την συμμετοχή του Βλάση Μπονάτσου τον «ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ», κάνοντας τους παλιούς που ξανάκουσαν το τραγούδι αυτό στην νέα έκδοση του, να γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω, νοσταλγώντας εκείνη την εποχή, που ΕΙΧΑΜΕ POP και ROCK ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ!

Β.Τ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΔΟΥΛΓΕΡΗ !!!



Η Διεύθυνση και οι καθηγητές του Κέντρου Τέχνης Σύνθεση Συγχαίρουν την μαθήτρια τους Μαρία Δουλγέρη για την επιτυχία της στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ανώτερη Κρατική Σχολή Χορού.
Η Μαρία είναι ακόμη ένα από τα πολλά παιδιά της ΣΥΝΘΕΣΗΣ που ανοίγει τα φτερά του για να ασχοληθεί επαγγελματικά στο χώρο της Τέχνης
. Της ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες !!!