Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΣ

Μιλήσαμε πολλές φορές για «διαχρονικά» τραγούδια, για επαναστατικούς στίχους που καυτηρίαζαν ολόκληρη εποχή και γεγονότα!
Οι δημιουργοί τους, αντλώντας στοιχεία από διάφορα γεγονότα εκείνων των ημερών, έβγαζαν πραγματικά αριστουργήματα, ντοκουμέντα που έμελλε να μείνουν, και να ακούγονται για πολλά χρόνια. Βλέπουμε όμως, ότι τα τραγούδια αυτά, όχι απλά ακούγονται και σήμερα, αλλά είναι σαν να έχουν γραφτεί σήμερα, μιας και τα γεγονότα είναι τα ίδια, ίσως λίγο πιο «εξελιγμένα»!
Τέτοια τραγούδια είναι και του ΘΩΜΑ ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΥ!

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΣ, εμφανίζεται στο χώρο της δισκογραφίας την δεκαετία του 70’, όπου το 1975 γυρίζει σε δίσκο έναν κύκλο τραγουδιών με τίτλο «ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ», σε στίχους του ΔΙΟΝΥΣΗ ΤΖΕΦΡΩΝΗ και δικούς του!
Τα τραγούδια αυτά αποτελούν μια αναφορά στους ΑΓΡΟΤΕΣ, και στα προβλήματα τους, και καθώς είναι η πρώτη φορά που τραγούδια αναφέρονται στην καθημερινότητα των αγροτών, τον κόπο και τις απογοητεύσεις τους, στην σκληρή ζωή τους, έχουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο.
Ακολούθησαν και άλλες δουλειές του Θωμά Μπακαλακου μέσα στην ίδια δεκαετία «ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ», και «ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ», οι οποίες είχαν την ίδια σχεδόν απήχηση με τα αγροτικά, αλλά και στην εποχή μας, «δείχνουν» πολλά πολιτικά γεγονότα που συνέβαιναν τότε, και συμβαίνουν και σήμερα.
Τα τραγούδια του Μπακαλακου και από τις τρεις αυτές δουλειές, έχουν στοιχεία από την παράδοση αλλά και μια δυναμική που σε παρασέρνει!
Σε αυτό, ίσως παίζει ρόλο και η ερμηνεία του Βασίλη Παπακωνσταντινου, αλλά και του ίδιου του συνθέτη, καθώς και ο έντονος «πολιτικός» προβληματισμός.
Ο Θωμάς Μπακαλακος, δεν είναι μόνο συνθέτης, είναι και στιχουργός, και μάλιστα πολύ καλός.
Μέσα από όλα τα τραγούδια του, ξεχωρίζει ένα πραγματικό αριστούργημα, που ερμήνευσε η Χάρις Αλεξίου, με τίτλο «ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ».
Ένα τραγούδι που για πολλοστή φορά τονίζει την ΑΞΙΑ του Δημιουργού Μπακαλακου!
«Να δώσεις δυο φιλάκια στη μυριοκαλη
κι αυτό το λουλουδάκι για σένα
κι αύριο μην ξεχάσεις που ‘ναι Κυριακή
να βάλεις τα καλά σου για ‘μένα.
Σ’ αγαπώ πολύ.
Γεια και χαρά σας, αγάπες μου, γεια χαρά σας
Ας ήταν Όνειρο που είμαι μακριά σας
Η μοναξιά την καρδιά μου λιώνει
Την ματώνει, την ματώνει.»
Ένα απόσπασμα από ένα αριστούργημα.
Οι ευαισθησία του δημιουργού, βγαίνει μέσα από την απλότητα του στίχου, περιγράφοντας έναν όμορφο ψυχικό κόσμο!
Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Μπακαλακος σαν άνθρωπος είναι πολύ ευαίσθητος, και ασχολείται με τα κοινά (για χρόνια Κοινοτάρχης Ανθούσας), προσπαθώντας να καλυτερέψει τη ζωή των γύρω του!
Ο Θωμάς Μπακαλακος, δεν έχει πάψει στιγμή να δημιουργεί, και εκτός της
δισκογραφίας του, έχει γράψει και πολλά συμφωνικά έργα!
Β.Τ