Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΟΡΓΗ 2014


Χθες, και σήμερα…..
Τι να πρωτοθυμηθώ από αυτό το ΘΕΣΜΟ;
Θα κάνω μια μικρή αναδρομή στο χθες, για να μάθουν οι νεότεροι, και να θυμηθούν οι παλιοί χαρές, πίκρες, και αγωνίες από μια εκδήλωση την οποία πολλοί δεν είχαν πιστέψει, (και ακόμα και σήμερα), δεν είχαν καταλάβει  τη σπουδαιότητα της όχι μόνο για τον διοργανωτή, το ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ αλλά για τον ίδιο τον τόπο, τα Μουδανιά.
Θυμάμαι, ΠΩΣ αντιμετωπίστηκε από κάποιους μικρόψυχους και ανεγκέφαλους, την νοοτροπία του «είναι ιδιώτης» (έβλεπαν τον ιδιώτη και όχι τον ΦΟΡΕΑ της πόλης) άρα ΔΕΝ τον βοηθάμε, αντίθετα μάλιστα τον δυσκολεύουμε, θυμήθηκα πολλά.
Από τον Αύγουστο του 2001, την ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ, μέχρι και σήμερα, μεσολάβησαν πολλά, μα πάνω απ’ όλα, η ΑΓΑΠΗ και η ΣΤΗΡΙΞΗ του κόσμου προς την εκδήλωση ΘΕΣΜΟ της πόλης, θέριευε χρόνο με το χρόνο δίνοντας κουράγιο στους διοργανωτές και τους μαθητές της «ΣΥΝΘΕΣΗΣ» για μεγαλύτερη προσπάθεια.
Θυμάμαι, τότε στις αρχές, σε ραδιοφωνική μου εκπομπή, είχα φιλοξενούμενο τον Ζαφείρη Φωτιάδη, για να παρουσιάσουμε τη γιορτή, να μάθει ο κόσμος, ντόπιοι και επισκέπτες τι πάει να γίνει στον τόπο.
Κάποιοι, ακούγοντας για «συναυλία», περίμεναν κάποιο ηχηρό όνομα, από εκείνα που τα καλοκαίρια κάνουν αρπαχτές σε διάφορα φεστιβάλ….
Μόνο που αυτή η συναυλία, ΔΕΝ είχε κάτι τέτοιο.
Οι καλλιτέχνες που την πλαισιώνουν, είναι ΟΛΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ, μαθητές του ωδείου του Ζαφείρη Φωτιάδη, που πιστέψτε με, δεν έχουν να ζηλέψουν σε ΤΙΠΟΤΑ τις φίρμες των χιλιάδων ευρώ.
Όλα αυτά τα χρόνια, τα παιδια παίζουν για τα παιδια, με καρκίνο, μαζεύουν λίγα λίγα χρήματα, και προσφέρουν ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΖΩΗ στον συνάνθρωπο.
Δεν λογαριάζουν κούραση, και πετυχαινουν γιατί δίνουν αυτό που ΚΑΝΕΝΑΣ επαγγελματίας δεν δίνει.
ΑΓΑΠΗ και ΜΕΡΑΚΙ.
Και η συναυλία για την ελπίδα, το 2011 γίνεται ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΟΡΓΗ.
Τα παιδια παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν για να βοηθήσουν αυτή τη φορά δυο συλλόγους παιδιών με καρκίνο , την ΕΛΠΙΔΑ και  την ΣΤΟΡΓΗ,
Το έργο τους δύσκολο, αλλά δεν το βάζουν κάτω.
Η μουσική τους «αποζημιώνει» τον κόσμο που έρχεται να τους δει και να τους ακούσει, και τα εισιτήρια, τα «έσοδα» που θα πάνε για τα παιδια, χρόνο με το χρόνο, αυξάνονται.
Ο κόσμος δε λογαριάζει την όποια κρίση, και στηρίζει από το υστέρημα του την προσπάθεια των παιδιών, να μαζέψουν χρήματα για να βοηθήσουν τα άλλα παιδια να νικήσουν τον καρκίνο, την κατάρα της εποχής μας!
Και η προσπάθεια των παιδιών, όλα αυτά τα χρόνια φέρνει στην ΕΛΠΙΔΑ 102,000 ευρώ, και στην ΣΤΟΡΓΗ 15,000 ευρώ, ποσά διόλου ευκαταφρόνητα.
Η δουλειά στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ, όπως όλοι ομολογούν, είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ, πράγμα που φαίνεται και από τις πάρα πολλές διακρίσεις του τόσο σε επίπεδο Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό.
Από το 2001, τα μουσικά αφιερώματα άφησαν εποχή!
Αφιερώματα στους ΣΤΑΥΡΟ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ (με τον αξέχαστο συνθέτη να παρακολουθεί τη συναυλία), τον Λαϊκό ποιητή και στιχουργό ΛΑΚΗ ΤΕΑΖΗ, την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ, τον ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΧΟΡΕΥΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΝΤΣΑΚΗ, με λίγα λόγια, αφιερώματα στους «δικούς μας» ανθρώπους, αλλά και στους ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΜΠΕΤΑ (με τον γιο του ΜΙΧΑΛΗ να είναι στην εκδήλωση), και ΝΙΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ το 2004, ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ και ΑΛΚΙΝΟΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ το 2005….
 Το 2002, την εκδήλωση και την πόλη των Μουδανιών  τιμούν με την παρουσία τους οι ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΔΗΣ και ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΛΤΣΙΔΗΣ, ενώ στις πάνω σειρές του ανοιχτού θεάτρου, βρίσκεται και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΛΑΖΟΣ.
Χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότεροι φορείς της πόλης έρχονται κοντά στο θεσμό, βάζοντας και αυτοί ένα λιθαράκι στην προσπάθεια που καταβάλλεται, ενώ τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συμμετέχουν κατά τον καλύτερο τρόπο, τόσο με την προβολή του ΘΕΣΜΟΥ, όσο και με την παρουσίαση του στο ανοιχτό θέατρο των Μουδανιών.
ΟΛΑ τα ΜΜΕ, στέλνουν εκπροσώπους τους εκείνη την ημέρα, οι όποιοι παρουσιάζουν την εκδήλωση, και δίνουν την αίσθηση της «ενότητας», γιατί εκείνη την ημέρα δεν υπάρχουν οι αντιπαλότητες του καλύτερου η του χειρότερου,  παρά μόνο αγάπη, και κοινός στόχος.
Να νικήσουν τα παιδια τον καρκίνο!
Φέτος, σας περιμένουμε ΟΛΟΥΣ το Ανοικτό Θέατρο Μουδανιών, την ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 21:00, για να δώσουμε μαζί, ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΡΓΗ στα παιδια, στο αύριο της χώρας,!

Βασίλης Τσούγκαρης